Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

Reply to this topicStart new topic
> Zaprawa do cienkich spoin
Cezarre
post 9.05.2011, 17:57

Rozkręca się
**

Grupa: Użytkownicy

Przeglądając sobie filmiki z serwisu Budowane.pl natrafiłem na filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=zBDm9RlomEU
Korzystał ktoś z was z takiej zaprawy? Solidna jest?
Go to the top of the page

+Quote Post
Kominek
post 10.05.2011, 22:21

Forumowicz Pełną Gębą

Muzyka powinna dostać oskara tongue.gif Ja nie mam rozeznania, ale z tego co wiem, to w innych tematach wrzała dyskusja nt. ytonga i chyba także tych spoin

+Quote Post
Maro22
post 12.05.2011, 07:54

Forumowicz Pełną Gębą

Hahaha, no rzeczywiście, bardzo śmieszna realizacja tego filmiku tongue.gif Godne mema.

+Quote Post
Cezarre
post 14.05.2011, 18:22

Rozkręca się
**

Filmik przypomina mi klimaty Adama Słodowego wink.gif ale sama zaprawa jest interesująca, a mógłbyś podesłać link, gdzie była dyskusja o tym?

+Quote Post
Mic-a
post 16.05.2011, 06:57

Boss :)

Nie było tematu stricto o tym, pojawiło się tylko parę opinii w którymś z tematów - z czego budować czy co na ściany.

+Quote Post
Sobryk
post 29.06.2011, 17:33

Pomocny Forumowicz

hahahah film i ścieżka dźwiękowa skutecznie odwróciła moją uwagę od mieszanej zaprawy smile.gif

--------------------

+Quote Post
charli-czarek
post 29.06.2011, 21:45

faktycznie przy muzyce można się ubawić haha.
A cienka spoina to bardzo dobre rozwiązanie, ale konieczne są do tego równe bloczki, a niestety nie ma masy producentów mogących się pochwalić niezbędną dokładnością. Napewno Solbet i Ytong, bo ze specyfiki materiału jest on łatwy w obróbce i łatwo zrobić go równym, ale w mojej opini Ytong odpada, więc pozostaje Solbet. Podobnież jakieś silikaty, ale tu już może być różnie. Ceramika, niby twierdzą, że porotherm jest równy, ale tego się nie sprawdzi, bo jak to często bywa ceramika się nie nadaje.

+Quote Post
sabat
post 4.07.2011, 12:01

mnie wciaz nurtuje pytanie odnosnie samej chemii, bo jak wiadomo ytongowa chemia jest robiona przez podproducentow a solbetowa przez nich samych, czy sa jakosciowo zblizone do siebie!
nastepny film jest solbetowy jak widac technika jest ta sama, wiec na 1 plan wysuwa się jakosc bloczka i jakosc chemii! i oczywiscie dobra doswiadczona ekipa, bo zepsuc mozna nawet najlepszy material...

+Quote Post
zappa
post 5.07.2011, 11:21

Pomocny Forumowicz

Nie można gdzies poczytac o skladzie?

+Quote Post
charli-czarek
post 5.07.2011, 21:08

co do chemii to musze powiedzieć, że już kilkakrotnie spotkałem się z sytuacją, w której niezależnie od bloczka, pracownicy składów budowlanych polecali chemię Solbetu jako tą wysokiej jakości aczkolwiek sam jej nie badałem w laboratorium. Tak czy inaczej o czymś to świadczy.

+Quote Post
sabat
post 6.07.2011, 11:50

moze i racja, bo w sumie nie trzeba sie decydowac na konkretna chemie ale latwiej zamowic jedno od danego dostawcy, przylezie z jednym transportem.
poczytac to mozna druga strona medalu jak to sie ma w praktyce...

+Quote Post
Ceramika Wienerb...
post 11.07.2011, 14:36

Pierwsze kroki
*

CYTAT(charli-czarek @ 29.06.2011, 21:45) *
A cienka spoina to bardzo dobre rozwiązanie, ale konieczne są do tego równe bloczki, a niestety nie ma masy producentów mogących się pochwalić niezbędną dokładnością. Napewno Solbet i Ytong, bo ze specyfiki materiału jest on łatwy w obróbce i łatwo zrobić go równym, ale w mojej opini Ytong odpada, więc pozostaje Solbet. Podobnież jakieś silikaty, ale tu już może być różnie. Ceramika, niby twierdzą, że porotherm jest równy, ale tego się nie sprawdzi, bo jak to często bywa ceramika się nie nadaje.

Technologia murowania z ceramicznych pustaków ceramicznych Porotherm na zaprawie cienkowarstwowej jest dostępna w Polsce od 3 lat. Możliwe jest murowanie za pomocą cienkowarstwowej zaprawy murarskiej Porotherm DBM w systemie Profi oraz za pomocą zaprawy w piance Porotherm DRYFIX.
Obydwa systemy Porotherm Profi i Porotherm Dryfix wykorzystują pustaki ceramiczne poryzowane, których płaszczyzny kładzenia poddawane są procesowi precyzyjnego szlifowania po ich wypaleniu, tak aby finalny produkt osiągnął idealnie gładką i równą powierzchnię - odchyłka wymiaru wysokości nie przekracza 0,3 mm.
Osoby zainteresowane zapraszamy do kontaktu z doradcami technicznymi Wienerberger oraz na stronę www.dryfix.pl

Dział Zarządzania Produktem Wienerberger

+Quote Post
sabat
post 18.07.2011, 12:00

i tu nie jest juz tak pieknie bo co prawda bk mozna przyszlifowac na miejscu recznie jezeli cos sie nie zgra tak w ceramice pies pogrzebany....

+Quote Post
charli-czarek
post 27.07.2011, 22:35

ale ceramike przynajmniej można sobie pokruszyć i pozamiatać, a bk będzie musiało pozostać bloczkiem !

+Quote Post
sabat
post 28.07.2011, 14:44

hahaha
taki urok ceramiki, wiec nic nie poradzisz, za to jak nie zalezy Ci na jakosci budynku i odpadach jakie mozesz miec to zawsze mozna kupic bardzo tani produkt o niewiadomych pochodnych smile.gif

+Quote Post
rafik
post 31.07.2011, 13:04

Rozkręca się
**

Ta zaprawa Sila ytong może być dobra. Wszystko i tak zależy jak zostanie wykorzystana czyli od murarza który będzie nam stawiał dom.

+Quote Post
sabat
post 3.08.2011, 15:23

CYTAT(rafik @ 31.07.2011, 13:04) *
Ta zaprawa Sila ytong może być dobra. Wszystko i tak zależy jak zostanie wykorzystana czyli od murarza który będzie nam stawiał dom.

czy ja juz nie wspominalem ze to nie wasza od a do z chemia, ze korzystacie z innych producentow i pchacie we wlasne worki? reklama reklama ale dajcie spokoj, zastoj na skladach z waszymi produktami ze taka nagonka na promowanie produktow, czy chcecie podreperowac zszargany image ostatnimi czasy!

+Quote Post
charli-czarek
post 8.09.2011, 19:24

już abstrahując ciekaw jestem kto pierwszy wymyślił cienko sopinowy klej do bk. A moze na początku nie był do bk? Ale raczej nie sądzę, bo bk kojarzy sie z wymiarowością.

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)