Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Styl orientalny., Azjatycki
amber
post 11.02.2011, 14:21

Rozkręca się
**

Grupa: Użytkownicy

Co powiecie na temat stylu orientalnego, azjatyckiego we wnętrzach. Czy jest on nadal na czasie i czy pasuje on do każdego wnętrz. Ja lubię takie klimaty zwłaszcza przedmioty dekoracyjne. Podobają mi się takie lampki
Załączona miniatura
Załączony obrazek

Go to the top of the page

+Quote Post
Mic-a
post 11.02.2011, 19:42

Boss :)

Na czasie to on raczej już nie jest, ale takie lampki są bardzo ładne. Pasują zwłaszcza do jakiś orientalnych restauracji smile.gif

+Quote Post
katarzynka
post 13.02.2011, 01:40

Forumowicz Pełną Gębą

No w domu to jak kto woli, wiadomo, że w lokalu to jak najbardziej, skoro orientalny to i taki wystrój. Mi osobiście to jakoś ten styl nie leży, wolę raczej folklor smile.gif

+Quote Post
Maro22
post 13.02.2011, 21:21

Forumowicz Pełną Gębą

Mnie się podoba taki styl japoński. Ale nie smoki itp. tylko coś np. takiego: http://www.myfloor.pl/static/galleries/1/4cfcd1003c87e.jpg. O to Ci chodzi?

+Quote Post
Vinotti Furnitur...
post 14.02.2011, 23:33

Rozkręca się
**

Styl orientalny zawsze będzie na czasie. Uważam że pasuje on do każdego wnętrza do: pokoju, łazienki, kuchni, korytarza. Styl orientalny jest bardzo bogaty w kolory, dodatki, zdobienia, materiały, jest różnorodny. Możemy w nim wyróżnić styl chiński, japoński, indyjski, ale też marokański który można połączyć z indyjskim. Wnętrze może być urządzone w takim stylu, albo można też połączyć wnętrze nowoczesne z dodatkami orientalnymi. Ciekawym pomysłem jest bardzo nowoczesne wnętrze w szarych, jasnych barwach z kilkoma elementami orientalnymi np. posążkiem buddy, świecznikami orientalnymi i orientalnym np. białym stolikiem czy kolonialnym. Takie nie inwazyjne a jednocześnie mocne podkreślenie orientalnego charakteru.

--------------------

+Quote Post
roberto75
post 15.02.2011, 20:49

Forumowicz Pełną Gębą

Mi się podoba styl orientalny ogólnie, zaczynając od samej kuchni. A to co przesłałeś Maro22 to z takich normalnych japońskich domków, u nich tak wygląda każdy dom.

+Quote Post
amber
post 5.03.2011, 18:37

Rozkręca się
**

CYTAT(Vinotti Furniture @ 14.02.2011, 23:33) *
Ciekawym pomysłem jest bardzo nowoczesne wnętrze w szarych, jasnych barwach z kilkoma elementami orientalnymi np. posążkiem buddy, świecznikami orientalnymi i orientalnym np. białym stolikiem czy kolonialnym. Takie nie inwazyjne a jednocześnie mocne podkreślenie orientalnego charakteru.

Bardzo spodobał mi się twój pomysł na połączenie nowoczesnego wnętrza z orientalnymi dodatkami. Mam do ciebie pytanie a czy można połączyć elementy orientalne z dodatkami innych kultur np. ze zdjęciami miast europejskich, czy to by fajnie wyglądało. Jak znałeś równowagę by wszystko pasowało i żeby nie było kiczowato. biggrin.gif

+Quote Post
Vinotti Furnitur...
post 12.03.2011, 18:00

Rozkręca się
**

CYTAT(amber @ 5.03.2011, 18:37) *
Bardzo spodobał mi się twój pomysł na połączenie nowoczesnego wnętrza z orientalnymi dodatkami. Mam do ciebie pytanie a czy można połączyć elementy orientalne z dodatkami innych kultur np. ze zdjęciami miast europejskich, czy to by fajnie wyglądało. Jak znałeś równowagę by wszystko pasowało i żeby nie było kiczowato. biggrin.gif

Pewnie że można połączyć styl orientalny z innymi stylami czy dodatkami. Jednak trzeba to zrobić z pomysłem i wyczuciem. Można na ścianie mieć zdjęcia z różnych zakątków świata czy z różnymi miastami np. w kolorze czarno-białym i do tego dodatki, bibeloty orientalne typu budda, świeczniki, indyjski słoń, orchidea. Wszystko może być w jasnych stonowanych, szarych kolorach w nowoczesnej, a nawet w industrialnej stylizacji. Do takiego wnętrza można dobrać np. nowoczesną kanapę w stylu modern.Wcale nie musi być kolorowo i tradycyjnie.

--------------------

+Quote Post
Lukas K.
post 13.03.2011, 15:48

Forumowicz Pełną Gębą

Brzmi to całkiem nieźle, ale też drogo w wykonaniu ;/

+Quote Post
Mic-a
post 14.03.2011, 10:24

A kto powiedział, że urządzanie domu/mieszkania jest tanie? Przecież wykończeniówka to najdroższy etap wink.gif

+Quote Post
amber
post 8.04.2011, 18:45

Rozkręca się
**

CYTAT(Vinotti Furniture @ 12.03.2011, 18:00) *
Pewnie że można połączyć styl orientalny z innymi stylami czy dodatkami. Jednak trzeba to zrobić z pomysłem i wyczuciem. Można na ścianie mieć zdjęcia z różnych zakątków świata czy z różnymi miastami np. w kolorze czarno-białym i do tego dodatki, bibeloty orientalne typu budda, świeczniki, indyjski słoń, orchidea. Wszystko może być w jasnych stonowanych, szarych kolorach w nowoczesnej, a nawet w industrialnej stylizacji. Do takiego wnętrza można dobrać np. nowoczesną kanapę w stylu modern.Wcale nie musi być kolorowo i tradycyjnie.

Super!, dzięki za odpowiedz laugh.gif A mogłabyś umieścić przykładowe zdjęcie takiego wnętrza, by choć troszkę zobrazować takie połączenie stylów. biggrin.gif

+Quote Post
Vinotti Furnitur...
post 16.04.2011, 19:01

Rozkręca się
**

CYTAT(amber @ 8.04.2011, 18:45) *
Super!, dzięki za odpowiedz laugh.gif A mogłabyś umieścić przykładowe zdjęcie takiego wnętrza, by choć troszkę zobrazować takie połączenie stylów. biggrin.gif

Jasne że mogę. rolleyes.gif O coś takiego mi chodziło, jak widać to na załączonych zdjęciach:
Załączona miniatura
Załączony obrazek
Załączony obrazek

--------------------

+Quote Post
Kalamazoo
post 8.08.2011, 10:15

Pierwsze kroki
*

Stanowczo odradzam Vinotti! Omijać szerokim łukiem! Kupiłem mebli za 40 000 złotych, ale uwaga, jak będziesz miał jakąś reklamację to zapomnij o wymianie lub naprawie. Meble przyjechały porysowane a taboret się rozpadł na drugi dzień po złożeniu. Oddałem taboret, za który sklep mi odmówił wydania pokwitowania przyjęcia do reklamacji tłumacząc się tym, że sklep nie przyjmuje towaru do reklamacji. Według ustawy o reklamacjach mam prawo zanieść wadliwy produkt w miejscu jego kupienia. Teraz nie mogę go odebrać nawet rozwalonego. Zanieśliśmy taboret do stolarza, który stwierdził, że taboret ma złą konstrukcję. W sklepie w Jupiterze w Warszawie pani kierowniczka (blondynka, nie znam nazwiska) zignorowała mnie i krzyczała na mnie. Mimo to oddałem taboret do reklamacji bo takie mam prawo. Wysłałem trzy listy do centrali w Krakowie oraz list do biura ochrony konsumenta. Centrala nie odpisuje na pisma, choć napisałem, że tracą dobrego klienta. Uwaga jeszcze na jedną rzecz - Vinotti sprzedaje na fakturze meble nie złożone tylko ich części. Trzeba u nich zamówić monterów, którzy pobierają 5-10% wartości za ich złożenie. Właściwie to niezgodne z prawem, bowiem na fakturze zakupu piszą meble a powinni napisać części do montażu mebli. Proszę sobie więc do cen w salonie dodać 10% za montaż. Ikea ma podobną politykę, tylko z tą różnicą, że ikeowskie meble są proste w złożeniu a do Vinotti potrzeba fachowca z odpowiednimi narzędziami bo samemu sobie nie dasz rady. Nie wierz sprzedawcy, że złożenie ich jest proste, bo to nie prawda.

+Quote Post
Atlantic Polska
post 11.08.2011, 10:58

Rozkręca się
**

Styl azjatycki we wnętrzach jest i będzie zawsze na czasie. Obecnie mamy duży dostęp do ciekawych mebli i dodatków w stylu orientalnym, wiec można sobie stworzyć fajny pokój w tym stylu. Chociaż ten styl pasuje do każdego pomieszczenia w domu, do kuchni, łazienki również. Np. taką łazienkę można urządzić w stylu japońskim czy indyjskim. W japońskiej łazience będzie dominowała prosta forma, czerwony kolor (choćby w akcentach), brąz, beże, czarny, motyw kwitnącej wiśni, drzewka bonsai. A łazienka hinduska to żywe barwy, tkaniny, motyw słonia. rolleyes.gif

--------------------

+Quote Post
tertio
post 12.08.2011, 10:41

Pomocny Forumowicz

Styl orientalny jest świetny a poza tym to bardzo szerokie określenie. Ja osobiście uwielbiam wnętrza zaaranżowane właśnie w ten sposób.

--------------------

+Quote Post
Janek Bazyński
post 24.08.2011, 15:00

CYTAT(tertio @ 12.08.2011, 10:41) *
Styl orientalny jest świetny a poza tym to bardzo szerokie określenie. Ja osobiście uwielbiam wnętrza zaaranżowane właśnie w ten sposób.

Styl orientalny, kojarzy mi się z czerwonymi ścianami;]

+Quote Post
Pasek1980
post 24.08.2011, 15:14

Rozkręca się
**

CYTAT(Janek Bazyński @ 24.08.2011, 15:00) *
Styl orientalny, kojarzy mi się z czerwonymi ścianami;]

czerwone, fioletowe, bordowe, zolte mi sie takie kolory kojarza ze stylem orientalnym.
musialabym chyba go mega uwielbiac zeby cokolwiek sobie zrobic w takim stylu calosciowo, bo dodatki tylko to fajna sprawa np poduszki, narzuty czy dywany smile.gif no i tapety w orientalne wzory tez super sprawa smile.gif

+Quote Post
Janek Bazyński
post 25.08.2011, 13:29

CYTAT(Pasek1980 @ 24.08.2011, 15:14) *
czerwone, fioletowe, bordowe, zolte mi sie takie kolory kojarza ze stylem orientalnym.
musialabym chyba go mega uwielbiac zeby cokolwiek sobie zrobic w takim stylu calosciowo, bo dodatki tylko to fajna sprawa np poduszki, narzuty czy dywany smile.gif no i tapety w orientalne wzory tez super sprawa smile.gif

nie no mozna jeden pokoj sobie orientalny zrobic;]

+Quote Post
kuzmin
post 31.08.2011, 22:45

Forumowicz Pełną Gębą

mi osobiście bardziej podobają się wnętrza bardziej w "surowe", jasne, w takim skandynawskim stylu. Nie odnalazłbym się na dłuższą metę w takim ciepłym, orientalnym wnętrzu.

+Quote Post
Janek Bazyński
post 14.09.2011, 14:10

CYTAT(kuzmin @ 31.08.2011, 22:45) *
mi osobiście bardziej podobają się wnętrza bardziej w "surowe", jasne, w takim skandynawskim stylu. Nie odnalazłbym się na dłuższą metę w takim ciepłym, orientalnym wnętrzu.

co głowa, to pomysł, także każdy może wybrac styl dla siebie, ale ztych dwóch tez bylbym za tym jak go nazwałeś "skandynawskim";)

+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)