Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

Reply to this topicStart new topic
> Rozprowadzenie wody deszczowej
darek m
post 17.07.2008, 21:31

Pierwsze kroki
*

Grupa: Użytkownicy

Proszę o informacje w jaki sposób rozprowadzacie deszczówkę na swojej działce gdy nie ma możliwości odprowadzenia jej do kanalizacji zewnętrznej. Gleba na mojej działce jest słabo przepuszczalna, słyszałem o skrzynkach Azura lub o rurach drenarskich. Jak to zrobiliście u siebie. Pozdrawiam Darek
Go to the top of the page

+Quote Post
Justynianka
post 30.08.2008, 16:24

Pomocny Forumowicz

Dobrym pomysłem może okazać się np. zbieranie deszczówki i wykorzystywanie jej do nawadniania ogrodu.

+Quote Post
bowik
post 2.09.2008, 03:50

Pomocny Forumowicz

Wiem tylko tyle, że system Azura stosuje się do tymczasowego magazynowania i potem rozsączania wody i jako taki przydaje się gdy wogóle nie ma na działce kanalizacji deszczowej. Natomiast nie widziałem jeszcze takiego systemu działającego na żywo. Dostali jakieś nagrody za ten system, więc pewnie działa:)

--------------------
[o][m][e][g][a]-[m][a][n]

+Quote Post
kaspi
post 15.09.2008, 16:31

Pomocny Forumowicz

Ciekawe czy ktoś mógłyby napisać więcej na ten temat, bo to interesujące jak ten system sprawdza sie w praktyce

+Quote Post
bodzio34
post 15.09.2008, 21:36

Pomocny Forumowicz

wejdz na ich strone internetową a dowiesz się wszystkiego

+Quote Post
bowik
post 15.09.2008, 23:16

Pomocny Forumowicz

W sumie to tylko taki pomysł organizacyjny dla forum, ale żeby zwiększyć tu nieco ilość ruchu, pobudzić całość, możnaby wysyłać zaproszenia do przedstawicieli firm by opowiedzieli o swoich produktach + odpowiedzieli na pytania użytkowników (w stworzonym przez moderatorów watku). To mogłoby być ciekawe, jakby o tym dać znać ludziom, to może by to nawet fajnie wyszło smile.gif

--------------------
[o][m][e][g][a]-[m][a][n]

+Quote Post
Mati
post 16.09.2008, 01:23

Pomocny Forumowicz

Grupa: Załoga Bud24.pl

Bowik, od tego jest ten portal smile.gif Firma przedstawia produkt czy usługę (powiedzmy odkurzacz centralny BEAM SC 375 LCD), a poniżej znajduje się miejsce na dyskusję i komentarze. Forum w założeniu pełni funkcję pomocniczą. W portalu można łatwo znajdować produkty, porównać ceny itp. Obiecuję, że już niebawem będzie dużo więcej treści.

Żeby nie było tak całkiem offtopic: link do strony Azury smile.gif

--------------------
:)

+Quote Post
Justynianka
post 16.09.2008, 14:31

Pomocny Forumowicz

Czy ktoś uzywa takich systemów w praktyce?

+Quote Post
bacardi_37
post 14.12.2009, 18:27

Rozkręca się
**

Ja używam systemu Azura i jestem zadowolony.
Praktycznie nie muszę nawadniać swojego ogródka,
odpowiednio duży zbiornik połączony z systemem drenów zakopanych na głębokości ok 0,5m.

--------------------

+Quote Post
adam1974
post 21.01.2010, 21:47

Rozkręca się
**

Zastosuj sudnie chłonne z beczek plastykowych bez dna oddalonych od budynku o co najmniej 5 metrów.
wkop je na głębokośc dp warstwy piasku o odproważ wodę deszczową za pomosą rur. Beczki moga byc zakopane i znajdować się pod trawnikiem tylko trzeba pamię tać o tym aby przy wlocie do rur było sito wychwytujęce liście z powierzchni i dachu.

+Quote Post
andrzej83x
post 26.04.2012, 16:00

Pomocny Forumowicz

Witam,

Sam mam planach zbieranie deszczówki i potem jej wykorzystanie do podlewania ogródka. Mam studnie na 5 kręgów, ale wody gruntowe niskie i nie chce mi się już kopać głębiej. Dlatego chcę podłączyć rynny do studni. Jednak skoro jest jakiś system Azura to może rzeczywiście jest to lepsze rozwiązanie. Co myślicie, na co powinienem się zdecydować ?

--------------------

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)