![]() ![]() |
18.03.2009, 23:29
|
|
|
Pomocny Forumowicz ![]() ![]() ![]() Grupa: Załoga Bud24.pl Postów: 66 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Wrocław |
Krótka lektura na sam początek: http://www.bud24.pl/artykuly/jak-budowac-dom
Dział z poradami na pewno kiedyś będzie zawierał więcej przydatnych rzeczy na ten temat -------------------- :)
|
|
|
|
24.01.2010, 16:24
|
|
|
Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 19 Dołączył: 27.06.2009 |
Witam.
No to czeka Cię wiele przygód, jeśli bierzesz się za budowę domu Jak już wybraliśmy projekt domku to przyszedł czas na wybór "szczegółów". Materiały... Generalnie to czytać, czytać, pytać, i tak w kółko Oczywiście pomocny był też poradnik na Bud24.pl, ale jeszce wiele innych, których adresów nie pamiętam. Pozdrawiam i życzę szybkiej wyprowadzki od teściów |
|
|
|
2.03.2010, 10:54
|
|
|
Forumowicz Pełną Gębą ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 221 Dołączył: 27.09.2008 |
nie wiem, czy dobrze piszę ale mam nadzieję, że tak. Jak wspomniałem mieszkam z teściami (czasami wolałbym pod mostem ale to nie miejsce na tego typu wypowiedzi). Mieszkamy w domku jednorodzinnym i rzeczywiście mieszkać tu może jedna rodzina. No i chcę wybudować dom tylko nie wiem od czego zacząć? Na pewno od kupienie działki. Ale co dalej? Przede wszystkim trzeba czekać na okres, w którym sytuacja finansowa pozwoli na szybkie wybudowanie domu do stanu surowego. Warto zacząć wiosną, by już pod koniec lata był dach i okna. Mało kto ma przecież środki do tego, by ekspresowo postawić dom. Ważne jest by wybrać naprawdę odpowiednia porę i sprawdzone firmy. Ważna jest nieraz pogoda. Moi znajomi umówili betoniarkę na wylewkę fundamentów w dzień, w który niestety padało. Mieli potem problem, beton gorzej wiązał. Dziś widzę popękane mury... Warto też się zastanowić nad garażem, wiadomo, że wolno-stojący wiąże się z wysokimi kosztami, ale jest chyba przyjemniejszy w eksploatacji. No i oczywiście trzeba mieć projekt domu. Firmy architektoniczne ogłaszają się także tu w portalu: http://www.bud24.pl/#architektoniczne. Jednak jeśli nie chcesz korzystać z takich usług możesz poprzeglądać różne gazety budowlane. W przeciągu ostatnich kilku, kilkunastu lat w muratorze ukazało się sporo projektów domów. Wiem, bo mój dom właśnie tam znalazłem (projekt nazywa się "Złoty róg"). Taki projekt jest oczywiście tylko propozycją, można go zmieniać i przerabiać. Życzę powodzenia i czekam na relację z pierwszych kroków! |
|
|
|
16.05.2010, 22:30
|
|
|
Forumowicz Pełną Gębą ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 101 Dołączył: 21.01.2009 |
O, to co tutaj piszą może się przydać: http://forum.styl.fm/budowa-domu-od-czego-...mocy.t65420.htm.
|
|
|
|
17.05.2010, 19:28
|
|
|
Forumowicz Pełną Gębą ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 221 Dołączył: 27.09.2008 |
Bardzo ładnie ktoś tam to opisał. Też uważam, że powinniście zaczekać na to, aż ziemia będzie Wasza.
|
|
|
|
17.05.2010, 22:58
|
|
|
Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 5 Dołączył: 12.05.2010 |
dziekuje serdecznie za odpowiedzi jestescie bardzo pomocni pozdrawiam
|
|
|
|
2.02.2011, 22:12
|
|
|
Forumowicz Pełną Gębą ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 221 Dołączył: 28.03.2010 |
Nic mi o tym nie wiadomo, a przydałby się...
|
|
|
|
4.02.2011, 20:25
|
|
|
Forumowicz Pełną Gębą ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 101 Dołączył: 21.01.2009 |
Poszperajcie w poradach w portalu bud24.pl
|
|
|
|
30.04.2011, 20:47
|
|
|
Forumowicz Pełną Gębą ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 141 Dołączył: 3.08.2010 |
Ale się tu reklamujecie!
|
|
|
|
23.05.2011, 14:37
|
|
|
Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 22 Dołączył: 3.03.2011 |
Jak ktoś ma już ziemię to w sumie wszelkimi sprawami zajmuje się firma budowlana.
Dom z drewna (kanadyjka) można postawić w parę tygodni albo jeszcze szybciej. Ceny też raczej są atrakcyjne bo są one liczone w metrach lub za gotowy dom. Np. na Favore.pl http://www.favore.pl/cat101710_drewniane-domy.html ceny za metr wynoszą od 1000 do 2500 zł za 1 m.kw. Czyli dom o powierzchni 150 m.kw to koszt 150 tys. zł do 300 tys zł plus opłaty za pozwolenia. Nie wiem czy za takie pieniądze da się postawić dom z prefabrykatów o murowanym nie wspomnę. -------------------- Lato mogłoby trwać cały rok. :-)
|
|
|
|
![]() ![]() ![]() |