Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Od czego zacząć budowę?
hagiel
post 18.03.2009, 16:35

Rozkręca się
**

Grupa: Użytkownicy

nie wiem, czy dobrze piszę ale mam nadzieję, że tak.
Jak wspomniałem mieszkam z teściami (czasami wolałbym pod mostem ale to nie miejsce na tego typu wypowiedzi). Mieszkamy w domku jednorodzinnym i rzeczywiście mieszkać tu może jedna rodzina. No i chcę wybudować dom tylko nie wiem od czego zacząć? Na pewno od kupienie działki. Ale co dalej?
Go to the top of the page

+Quote Post
Mati
post 18.03.2009, 23:29

Pomocny Forumowicz

Grupa: Załoga Bud24.pl

Krótka lektura na sam początek: http://www.bud24.pl/artykuly/jak-budowac-dom

Dział z poradami na pewno kiedyś będzie zawierał więcej przydatnych rzeczy na ten temat smile.gif

--------------------
:)

+Quote Post
kamek76
post 24.01.2010, 16:24

Rozkręca się
**

Witam.
No to czeka Cię wiele przygód, jeśli bierzesz się za budowę domu smile.gif Mnie akurat kupno działki nie interesowało bo już miałem, musiałem się zainteresować jej uzbrojeniem, bo był problem z wodą i prądem.
Jak już wybraliśmy projekt domku to przyszedł czas na wybór "szczegółów". Materiały...
Generalnie to czytać, czytać, pytać, i tak w kółko wink.gif Ja zacząłem od tego - http://www.wienerberger.pl/servlet/Satelli...l=wb_pl_home_pl i w sumie na tym też skończyłem, bo w końcu od nich kupiłem większość materiałów.
Oczywiście pomocny był też poradnik na Bud24.pl, ale jeszce wiele innych, których adresów nie pamiętam.

Pozdrawiam i życzę szybkiej wyprowadzki od teściów smile.gif

+Quote Post
Paweł80
post 2.03.2010, 10:54

Forumowicz Pełną Gębą

CYTAT(hagiel @ 18.03.2009, 15:35) *
nie wiem, czy dobrze piszę ale mam nadzieję, że tak.
Jak wspomniałem mieszkam z teściami (czasami wolałbym pod mostem ale to nie miejsce na tego typu wypowiedzi). Mieszkamy w domku jednorodzinnym i rzeczywiście mieszkać tu może jedna rodzina. No i chcę wybudować dom tylko nie wiem od czego zacząć? Na pewno od kupienie działki. Ale co dalej?

Przede wszystkim trzeba czekać na okres, w którym sytuacja finansowa pozwoli na szybkie wybudowanie domu do stanu surowego. Warto zacząć wiosną, by już pod koniec lata był dach i okna. Mało kto ma przecież środki do tego, by ekspresowo postawić dom. Ważne jest by wybrać naprawdę odpowiednia porę i sprawdzone firmy. Ważna jest nieraz pogoda. Moi znajomi umówili betoniarkę na wylewkę fundamentów w dzień, w który niestety padało. Mieli potem problem, beton gorzej wiązał. Dziś widzę popękane mury... Warto też się zastanowić nad garażem, wiadomo, że wolno-stojący wiąże się z wysokimi kosztami, ale jest chyba przyjemniejszy w eksploatacji. No i oczywiście trzeba mieć projekt domu. Firmy architektoniczne ogłaszają się także tu w portalu: http://www.bud24.pl/#architektoniczne. Jednak jeśli nie chcesz korzystać z takich usług możesz poprzeglądać różne gazety budowlane. W przeciągu ostatnich kilku, kilkunastu lat w muratorze ukazało się sporo projektów domów. Wiem, bo mój dom właśnie tam znalazłem (projekt nazywa się "Złoty róg"). Taki projekt jest oczywiście tylko propozycją, można go zmieniać i przerabiać. Życzę powodzenia i czekam na relację z pierwszych kroków! smile.gif

+Quote Post
Kominek
post 18.03.2010, 00:19

Forumowicz Pełną Gębą

Trzeba przede wszystkim poczekać na okres w którym twoje nerwy będą ze stali. Budowa domu to ogromny stres, dobrze jest mieć wśród bliskich kogoś kto się na tym zna lub korzystać z usług jakiejś firmy zajmującej się prowadzeniem budowy, uzyskiwaniem pozwoleń itd.

+Quote Post
kiniolek24
post 12.05.2010, 22:00

Rozkręca się
**

Witam bardzo serdecznie wszystkich forumowiczow.
Wlasnie dzis sie zarejestrowalam, poniewaz z mezem zamierzamy rozpoczac budowe domu.
Jednak mam sporo watpliwosci.
chcialabym sie dowiedziec od czego zaczac... ale od samego poczatku.
tescie maja nam przepisac 30arow ziemi.. i mojje pytanie
czy zaczac juz budowe zanim przepisza... czy poczekac az dzialka bedzie nasza...
oraz jak juz przepisza to od poczatku gdzie sie udac... chodzi mi o papierkowe sprawy... pozwolenia itp
czy moze przed przepisaniem musimy miec np papier z gminy... lub pozwolenie na budowe itp
jesli ktos moglby napisac kok po kroku ale od samiutkiego poczatku bede baardzo wdzieczna ;-))

+Quote Post
Kominek
post 16.05.2010, 22:26

Forumowicz Pełną Gębą

No pewnie, że zaczekać aż przepiszą. Też ważne jaki charakter ma ta ziemia, czy jest to działka budowlana, czy pole, bo na polu domu nie postawisz. Potem pozwolenia i takie tam, ale najpierw musicie mieć tę działkę na własność.

+Quote Post
Kominek
post 16.05.2010, 22:30

Forumowicz Pełną Gębą

O, to co tutaj piszą może się przydać: http://forum.styl.fm/budowa-domu-od-czego-...mocy.t65420.htm.

+Quote Post
Paweł80
post 17.05.2010, 19:28

Forumowicz Pełną Gębą

Bardzo ładnie ktoś tam to opisał. Też uważam, że powinniście zaczekać na to, aż ziemia będzie Wasza.

+Quote Post
kiniolek24
post 17.05.2010, 22:58

Rozkręca się
**

dziekuje serdecznie za odpowiedzi jestescie bardzo pomocni pozdrawiam

+Quote Post
andrzejj
post 2.02.2011, 15:25

Pierwsze kroki
*

A ja także szukam takiego pełnego poradnika budowlanego. Ponoć istnieje serwis internetowy, który prowadzi krok po kroku. Wchodziłam nawet na stronę www.doms.pl, ale tam jakoś nic jeszcze nie jest uruchomione, a słyszałam ze już funkcjonuje taki wirtualny kierownik budowy. Ktoś ma namiary?

+Quote Post
katarzynka
post 2.02.2011, 22:12

Forumowicz Pełną Gębą

Nic mi o tym nie wiadomo, a przydałby się...

+Quote Post
Kominek
post 4.02.2011, 20:25

Forumowicz Pełną Gębą

Poszperajcie w poradach w portalu bud24.pl

+Quote Post
pmonty
post 29.04.2011, 15:01

Rozkręca się
**

Ja bym pomyślał o dostawcy systemów stropowych, szalunkowych... I dobraniu go tak aby dostarczył wszystkie prefabrykaty jak np. Konbet- będziesz miał z głowy. Ekipa też będzie zadowolona i mniej policzy, bo będzie mniej robocizny.

+Quote Post
Maro22
post 30.04.2011, 20:47

Forumowicz Pełną Gębą

Ale się tu reklamujecie!

+Quote Post
katarzynka
post 1.05.2011, 21:08

Forumowicz Pełną Gębą

Ale dobrze jest też uzyskać więcej informacji na temat tego typu budownictwa. To wciąż nowość, ale i ciekawa alternatywa.

+Quote Post
jaki_jan
post 18.05.2011, 14:44

Rozkręca się
**

No właśnie zgadzam się z Katarzynką tu nie chodzi o jakąśtam firmę, chociaż konbet jest akurat liderem prefabrykacji. ale o całą ideę prefabrykacji, ułatwiania ludziom życia i redukowania kosztów budowy i użytkowania.
mimo to w polsce niemal kazda nowosc spotyka sie z nieprzychylnością, brakiem zaufania. mam nadzieje ze za parę lat ludzie sie do nich przekonają i będą szybciej, taniej i przy mniejszej robociznie stawiac domy.
pozdrawiam.

+Quote Post
Mic-a
post 19.05.2011, 22:40

Boss :)

Bo w Polsce jakby nie patrzeć jeszcze bieda panuje i nikt nie chce ryzykować. A gdzie prefabrykaty są popularne? Tylko nie mówicie mi, że w USA i to w stanach najbardziej narażonych na różnego rodzaju kataklizmy...

+Quote Post
Budek
post 23.05.2011, 14:37

Rozkręca się
**

Jak ktoś ma już ziemię to w sumie wszelkimi sprawami zajmuje się firma budowlana.

Dom z drewna (kanadyjka) można postawić w parę tygodni albo jeszcze szybciej. Ceny też raczej są atrakcyjne bo są one liczone w metrach lub za gotowy dom.
Np. na Favore.pl
http://www.favore.pl/cat101710_drewniane-domy.html

ceny za metr wynoszą od 1000 do 2500 zł za 1 m.kw.
Czyli dom o powierzchni 150 m.kw to koszt 150 tys. zł do 300 tys zł plus opłaty za pozwolenia.
Nie wiem czy za takie pieniądze da się postawić dom z prefabrykatów o murowanym nie wspomnę.

--------------------
Lato mogłoby trwać cały rok. :-)

+Quote Post
Paweł80
post 24.05.2011, 09:50

Forumowicz Pełną Gębą

Musisz jednak pamiętać, że domy z drewna wymagają ciągłej konserwacji i impregnacji, z resztą był tutaj taki wątek, w którym pojawiła się konieczna częstotliwość takich zabiegów.

Taki domek nadaje się, jak dla mnie, na letniskowy i to o niewielkich rozmiarach.

Co z ociepleniem? Jak to wygląda?

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)