Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

Closed TopicStart new topic
> Oczyszczalnie przydomowe
julita
post 7.04.2010, 11:40

Pierwsze kroki
*

Grupa: Użytkownicy

Witam
Potrzebuję porady w jaki sposób ominąć plan przestrzennego zagospodarowania terenu w celu budowy oczyszczalni przydomowej na działce przy domku jednorodzinnym smile.gif
rolleyes.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Lukas K.
post 7.04.2010, 20:15

Forumowicz Pełną Gębą

CYTAT(julita @ 7.04.2010, 10:40) *
Witam
Potrzebuję porady w jaki sposób ominąć plan przestrzennego zagospodarowania terenu w celu budowy oczyszczalni przydomowej na działce przy domku jednorodzinnym smile.gif
rolleyes.gif

Jeżeli wydajność takiej oczyszczalni nie przekracza 7,50 m3 na dobę to nie musisz mieć pozwolenia na jej budowę.

+Quote Post
Kominek
post 9.04.2010, 12:23

Forumowicz Pełną Gębą

Pozwolenia nie trzeba, czyli projektu też, tak? Bo skoro nie trzeba nic uzyskiwać, to nikt nie musi wiedzieć, że się taką oczyszczalnie ma, zatem też nikomu nie trzeba przedkładać projektu? Takie proste?

+Quote Post
Taśka
post 11.04.2010, 18:40

Forumowicz Pełną Gębą

No chyba właśnie nie trzeba smile.gif

+Quote Post
julita
post 12.04.2010, 11:08

Pierwsze kroki
*

CYTAT(Taśka @ 11.04.2010, 17:40) *
No chyba właśnie nie trzeba smile.gif

Wiem że oczyszczalnie zgodnie z ustawą budowlaną nie trzeba mieć pozwolenia ale trzeba zrobić zgłoszenie do Starostwa ( akurat w moim przypadku). Ja takie zgłoszenie zrobiłam a starostwo mi odpisało że zgodnie z tym samym prawem ale art numer ( nie pamiętam ) odmawiają gdyż jest plan przestrzennego zagospodarowania terenu w którym dopuszcza się jedynie zamknięte szambo lub podłączenie do kanalizy ( która będzie za jakieś 5-7 lat wybudowana ) .
no i tutaj zaczyna się pod górkę .

Może ktoś mi doradzi w tej sprawie do kogo najlepiej uderzyć smile.gif
Dziękuję i pozdrawiam smile.gif

+Quote Post
roberto75
post 12.04.2010, 12:10

Forumowicz Pełną Gębą

No coś Ty, to ciężko... Może warto uderzyć do jakiegoś znawcy tematu, najlepiej radcy prawnego, który to ogarnie. Bez sensu jest to, że albo zamknięte szambo albo czekać aż tyle ;/

+Quote Post
Kominek
post 13.04.2010, 19:24

Forumowicz Pełną Gębą

Możesz uderzyć do jakiegoś radcy lub architekta, który zajmuje się oczyszczalniami. Poszukaj w portalu, są tam firmy architektoniczne, doradcze i od oczyszczalni. Na pewno będziesz musiała się nieźle nadzwonić wink.gif

+Quote Post
Lukas K.
post 14.04.2010, 17:47

Forumowicz Pełną Gębą

Zdecydowana większość z firm, które zajmują się instalacją i produkcją oczyszczalni świadczy usługi w zakresie projektowania, więc chyba tam najlepiej się udać. Swoją drogą to trochę bez sensu ten przepis z tymi projektami.

+Quote Post

Closed TopicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)