Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

Reply to this topicStart new topic
> Malowanie
Marcin56
post 28.06.2009, 19:48

Pierwsze kroki
*

Grupa: Użytkownicy

Witam
Chciałbym odmalować pokój ale nie wiem czy zabrać sie za to samemu czy lepiej wezwać fachowców. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć dokładnie jaką farbę kupić i dokładnie opisać co muszę zrobić?
Zerwać Starą?
Nigdy tego nie robiłem czy mógłby mi ktoś pomóc?
Go to the top of the page

+Quote Post
Taśka
post 29.06.2009, 00:58

Forumowicz Pełną Gębą

Nie rób sam, kup skrzynkę piwa i zaproś znajomych smile.gifsmile.gifwink.gif

A tak na serio to wydaje mi się, że nawet jeśli nie jesteś złotą rączką, to i pokój możesz z powodzeniem pomalować. Wszystko krok po kroku (nawet z obrazkami!) masz np. tutaj smile.gif

Wrzuć fotki, to Ci kolory dobiorę jak będę miała wenę wink.gif

+Quote Post
Marcin56
post 29.06.2009, 06:33

Pierwsze kroki
*

* pędzle: płaskie wąski i szeroki, zakrzywiony kaloryferowiec
* folia malarska
* taśmy papierowe: wąska i szeroka
* szpachelki: wąska, szeroka
* skrobak trójkątny, skrobak z wycięciem na wałek
* wiaderko plastikowe
* kuweta dopasowana do wałka lub kratka
* wałek/wałki duży i szeroki, mały i wąski
* śrubokręty prosty i krzyżak mały i duży
* listwa/patyk do mieszania farby
* uchwyt + siatka lub papier ścierny lub gąbka ścierna do szlifowania szpachli
* pistolet do silikonu
* ew. wiertarka z mieszadłem do szpachli
* ew. drabinka malarska
Musze to wszystko kupić?
Ja myślałem ze tylko farba pędzel i ta folia a tu jeszcze pistolet do silikonu sad.gif
Czy tą starą farbe musze jakoś zetrzeć czy moze zostać??

+Quote Post
Taśka
post 30.06.2009, 01:51

Forumowicz Pełną Gębą

Ups, nie czytałam tego wink.gif Sorry Marcin. Obejdzie się bez tego całego cholerstwa, starej farby nie musisz teoretycznie skrobać, ale wiesz - albo chcesz zrobić porządnie, albo mieć prowizorkę (zależy też jaki kolor masz pod spodem, i na jaki malujesz).

Pozwolę sobie wkleić opis autorstwa niejakiego x69.qve (oryginał), nie chce mi się dziś produkować:
CYTAT
otoz my jakiekolwiek malowanie z moim ojcem jak robimy to zaczynamy od wiadomo wyniesienia wszystkiego co zawadza (im wiecej sie mebli wyniesie tym lepiej - mniej sprzatania w srodku i mniej zawadzania), na podloge kladziemy folie malarska (ta zwykla cienka tez wystarcza - nikt tam w szpilkach chodzic nie bedzie, ani na szczudlach) i przyklejamy ja dookola pokoju (do listwy, badz jak nie ma listwy to do podlogi przy samej scianie), oplaca sie rowniez w ten sposob zabezpieczyc okno i drzwi. w bardzo cieplej wodzie rozrabiamy mydlo malarskie i duzym szerokim pedzlem (tzw. lawkowcem) malujemy wszystkie powierzchnie (trzeba sie bardzo nameczyc, ale potem nie ma problemow z odpryskajacymi/zostajacymi na walku starymi warstwami farby, a poza tym oczyszcza sie te sciany przed malowaniem. bo skonczeniu szmaty w dlon i wycieramy wszystko co pomalowalismy, pozwala to sciagnac brud i odchodzaca farbe, w miejscach gdzie odchodzi szpachla ja sciagamy. czasem trzeba pol sciany "zeskrobac" (latwo schodzi) ale potem nie ma klopotu. tak przygotowane sciany musza troche podeschnac. w tym czasie mozna najwiekszy brud pozbierac z podlogi (z folii) i zdjac te folie z okna i drzwi, zjesc obiad (bo to juz mniej wiecej ta pora jak sie od rana zacznie). jak dobrze wietrzone pomieszczenie to po mniej wiecej godzinie od skonczenia mozna zaczac malowac. ale wczesniej masa szpachlowa (do kupienia w wiaderkach gotowa, albo sypka do rozrobienia - lepsza gotowa) zaklejamy wszelkie dziury po gwozdziach, odchodza nierowne powierzchnie, wszystko co jest nie tak jak powinno. nastepnie walkiem z krotkim wlosem na dlugim kiju malujemy sufit, a w tym czasie (jesli jest pomocnik oczywiscie) moze malowac te powierzchnie scian ktorych sie walkiem nie pomaluje - katy, wegarki okien, wokol kontaktow itd. potem innym walkiem sciany cale juz. jesli kiedys wczesniej na tych scianach nie bylo jakichs farb klejowych albo innych syfiastych kredowych to nie powinno byc podczas malowania problemow. czasem cos moze odchodzic, wystarczy szpachla to zdjac i isc dalej. przy drugim malowaniu sie pokryje juz idealnie jesli nie ma potrzeby to wystarczy jedno malowanie (jak to w reklamach mowia) na koniec, jesli wszystko jest tak pieknie i idealnie jak sie wymarzylo to mozna delikatnie pozwijac folie z podlogi i wyrzucic. sam zobaczysz jak wiele sprzatania sie zaoszczedzi :]. mycie okna, podlogi, zawieszenie lampy i przykrecenie kontaktow. wszystko raz dwa i po krzyku. w zaleznosci od wielkosci pokoju, ilosci osob do pracy i sil to da sie to wszystko zalatwic nawet w ciagu jednego dnia. na drugi dzien pozostaje tylko wniesienie mebli.
ostatnia uwaga tylko jeszcze: malowanie sufitu w kierunku od/do okna (nie w poprzek).

A, i wybierz do tego jakiś pogodny dzień, z tym ostatnio krucho smile.gif

+Quote Post
Betka27
post 10.03.2010, 14:00

Rozkręca się
**

W ścianie którą zamierzam odmalować zauważyłam drobne pęknięcia i ubytki. Dlatego chyba powinnam zacząć od wypełnienia ich masą szpachlową i porządnym zagruntowaniu, prawda? Proszę o rady jak się do tego zabrać bo chyba jeszcze nie wspomniałam, że zamierzam samodzielnie wykonać całą pracę.

+Quote Post
Mic-a
post 10.03.2010, 22:20

Boss :)

Najpierw musisz zdrapać starą farbę. Jeśli nie zamierzasz kłaść gładzi to zmyj ją może lepiej wodą z mydłem, na taką popękaną warstwę nie można kłaść nowej, trzeba się jej pozbyć. Potem oczywiście trzeba poczekać aż wszystko wyschnie, zagruntować, znów poczekać aż wyschnie i dopiero malować.

+Quote Post
Betka27
post 18.03.2010, 19:41

Rozkręca się
**

Ale w takim przypadku to chyba lepiej pomyśleć jednak o położeniu gładzi, tak?

+Quote Post
Mic-a
post 19.03.2010, 22:01

Trzeba zdjąć starą farbę, czy będą gładzie czy nie.

Z gładziami jest mnóstwo roboty, ale przy krzywych ścianach lub nie do końca zdjętej farbie są konieczne. Ale gdy ściana jest tak odpicowana to aż ładniej jest w pokoju i farba dobrze wygląda.

+Quote Post
dylek
post 20.03.2010, 17:18

Rozkręca się
**

jeżeli ściany mająjakieśmałe pęknięcia i nie są zbyt dziurawe i pozbawione miejscami tynku a farma na sucho a stara farba na sucho trzyma sie oki to trzeba zagruntować najlepiej ze zraszacza dwa razy czyli mokre na mokre i położyć tapete z włókna szklanego będzie wygladało jak bogładzi i nic juz nie pęknie

+Quote Post
roberto75
post 26.03.2010, 18:25

Forumowicz Pełną Gębą

O, tapeta z włókna, świetny pomysł!

+Quote Post
italiastyle.pl
post 4.08.2010, 15:20

Pierwsze kroki
*

możesz pomyśleć o wzorkach na ściany

nie trzeba "paprać" ściany tapetą, żeby mieć ciekawy motyw na ścianie

trzeba jednak robić je na szablonie gąbką z małą ilością farby, a nie pędzlami

--------------------

+Quote Post
arakadiusz
post 12.08.2010, 11:09

Rozkręca się
**

Ja polecam z doświadczenia fototapetę. Bardzo łatwo się mocuje i świetne wygląda na ścianie. A poza tym jest to bardzo oryginalne rozwiązanie (no chyba, że ktoś wybierze sobie jakieś dziwne zdjęcie) Najlepszy efekt uzyskuje się stosując fototapetę i fajny kolor dobrany pod zdjęcie, lub odwrotnie.

+Quote Post
Narzeczona
post 16.08.2010, 08:58

Rozkręca się
**

trudny wybór, wszystkie z tych propozycji są kuszące. osobiście zawsze lubiłam tapety - w różnych ciekawych połączeniach, ale fototapety też mi ostatnio zakręciły w głowie. sama nie wiem. a trwałe są??

+Quote Post
Mic-a
post 24.08.2010, 15:30

Do fototapety trzeba mieć ścianę płaską jak lustro.

+Quote Post
E-budujemy
post 13.10.2010, 20:07

Pomocny Forumowicz

Jeżeli chodzi o malowanie,to naprawdę nie jest to trudne zajęcie,spokojnie poradzisz sobie sam,musisz być tylko bardzo uważny. Nie odklejaj starej farby,przed położeniem nowego koloru warto zagruntować ściany i dopiero potem zacząć malowanie.

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)