Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Łazienka - ogrzewanie podłogowe
genox
post 4.11.2009, 09:39

Pierwsze kroki
*

Grupa: Użytkownicy

WITAM/mam pytanie w sprawie ogrzewania podłogowego,chodzi o to że mam mieszkanie na pierwszym piętrze w dwu rodzinnym domku.Strop mieszkania jest oczywiście DREWNIANY i chciałbym zrobić w łazience ogrzewanie podłogowe.Z tego co się orientuje to trzeba WYLAĆ POSADZKĘ a wewnątrz posadzki rurki grzewcze.I tu jest pytanie jak to zrobić żeby nie wylądować u sąsiadki w kuchni z posadzką(drewniany strop)Czy stosuje się tylko jakieś zbrojenie na drewno czy może są jakieś podbitki na krokwie i potem się wylewa.Za odpowiedz z góry dziękuje///POZDRO.

Go to the top of the page

+Quote Post
Rafi
post 9.11.2009, 23:13

Pomocny Forumowicz

Czy masz dostęp do dokumentacji technicznej stropu? Jeśli tak, powinno być tam dopuszczalne obciążenie (specjalista może to potem odpowiednio przeliczyć). Ew. pozostaje droższe ogrzewanie elektryczne.

+Quote Post
Atlantic Polska
post 14.09.2011, 19:12

Rozkręca się
**

A nie łatwiej dogrzać łazienkę grzejnikiem elektrycznym. Jeszcze lepsza i bardziej praktyczna będzie dekoracyjna suszarka łazienkowa, która wyglądem przypomina grzejnik. Jest płaska, podłużna, cienka. Można na niej suszyć mokre ręczniki, bieliznę i dogrzać łazienkę. Najlepiej wybrać taką która posiadaj DUO System, czyli system dwutorowego rozprowadzania ciepła, umożliwiający jednoczesne ogrzewanie wnętrza łazienki oraz skuteczne suszenie ręczników kąpielowych w tym samym czasie, bez jakiejkolwiek straty sprawności urządzenia. Dzięki temu unikniemy w łazience remontu i problemu z wilgocią. rolleyes.gif

--------------------

+Quote Post
sabat
post 27.09.2011, 11:19

Boss :)

dekoracyjny jest dobry i na pewno tanszy niz podlogówka, ale moze polaczyc te 2 warianty, sam wiem ze skacze po dywanikach jak ran zaspany ide do lazienki...

+Quote Post
kuzmin
post 27.09.2011, 22:21

Forumowicz Pełną Gębą

no pewnie, że najwygodniej byłoby połączyć dwie opcje, ale czy w przedstawionym przypadku jest to możliwe?
Co do elektrycznego ogrzewania podłogowego - to pewnie byłoby możliwe w bloku, ale to jest całkowicie nieopłacalna inwestycja. Koszty położenia plus potem rachunki za energię - ogrrrrom kasy.

+Quote Post
Janek Bazyński
post 28.09.2011, 09:44

CYTAT(kuzmin @ 27.09.2011, 22:21) *
no pewnie, że najwygodniej byłoby połączyć dwie opcje, ale czy w przedstawionym przypadku jest to możliwe?
Co do elektrycznego ogrzewania podłogowego - to pewnie byłoby możliwe w bloku, ale to jest całkowicie nieopłacalna inwestycja. Koszty położenia plus potem rachunki za energię - ogrrrrom kasy.

może rachunki i by się zwróciły po montażu podłogówki w bloku, ale cholerka po jakim czasie?!...wyobraźcie sobie koszty zerwania podłogi, połozenia podłogówki i na to nowej podłogi-masakra...dochodzi jeszcze kwestia zgody wspólnoty mieszkaniowej na zamontowanie tego typu rozwiązania

+Quote Post
Pasek1980
post 28.09.2011, 10:27

Rozkręca się
**

CYTAT(kuzmin @ 27.09.2011, 22:21) *

gdybym mogl to i ja bym sobie ogrzewanie podlogowe w lazience zrobil, fajna sprawa, ale mam grzejniczki. nowe w miare, stylowo wygladajace wiec nie jest zle, nie cierpie jakos z tego powodu bardzo

+Quote Post
kuzmin
post 28.09.2011, 16:47

Forumowicz Pełną Gębą

jak to by się zwróciły? Chyba odwrotnie. Elektryczna podłogówka. Znajomi takową mają i raz użyli, bo rachunki za energię bardzo wzrosły. To ciągnie prąd jak cholera.
Janek czyli w ogóle jest możliwość zwykłego ogrzewania podłogowego w bloku? Mi się wydawało, że nie.

+Quote Post
Majami_Majami
post 28.09.2011, 20:33

Pomocny Forumowicz

podłogówka, przy takich kosztach, to w bloku odpada!

+Quote Post
EndrjuEM
post 29.09.2011, 10:22

Pomocny Forumowicz

CYTAT(Majami_Majami @ 28.09.2011, 20:33) *
podłogówka, przy takich kosztach, to w bloku odpada!

no koszty sa duze, jak kogos stac to niech zrywa podloge i robi cala instalacje od poczatku, dla mnie strata czasu i pieniedzy, skoro bloki maja juz instalacje same z siebie

+Quote Post
sabat
post 29.09.2011, 11:03

kto o zdrowych zmyslach robi podlogowke w bloku! jak nas sasiedzi ogrzewaja! segment , nowe budownictwo, dom ale nie blok...
koszty spore zaleta tylko jedna ze w stopki cieplo, bo samej podlogowki nie zrobilbym.

+Quote Post
Janek Bazyński
post 29.09.2011, 12:49

CYTAT(EndrjuEM @ 29.09.2011, 10:22) *
no koszty sa duze, jak kogos stac to niech zrywa podloge i robi cala instalacje od poczatku, dla mnie strata czasu i pieniedzy, skoro bloki maja juz instalacje same z siebie

jasne, że tak...nie znam bloków, które zbudowaliby z podłogówką;D

+Quote Post
Majami_Majami
post 30.09.2011, 13:44

Pomocny Forumowicz

HEHEHEH ja tez takich nie znam, moze te nowoczesne j.w. construction...ale tez wątpiębiggrin.gif

+Quote Post
kuzmin
post 1.10.2011, 01:19

Forumowicz Pełną Gębą

ale moje pytanie brzmiało następująco: Czy się w ogóle da to zrobić? Dajmy na to w starej kamienicy, która była jeszcze zaprojektowana kiedy nikt nawet nie pomyślał o ogrzewaniu podłogowym, więc w żaden sposób podłoga nie jest przystosowana do ogrzewania podłogowego. No i jeżeli ktoś by chciał takowe ogrzewanie sobie zrobić to czy jest taka możliwość? Czy będzie tak jak w poście pierwszym napisał genox, że się spadnie do sąsiadki jeżeli chciałoby się skuć posadzkę i położyć rurki. Chodzi mi o teoretyczną możliwość a nie o koszty itp.

+Quote Post
Janek Bazyński
post 4.10.2011, 13:15

CYTAT(kuzmin @ 1.10.2011, 01:19) *
ale moje pytanie brzmiało następująco: Czy się w ogóle da to zrobić? Dajmy na to w starej kamienicy, która była jeszcze zaprojektowana kiedy nikt nawet nie pomyślał o ogrzewaniu podłogowym, więc w żaden sposób podłoga nie jest przystosowana do ogrzewania podłogowego. No i jeżeli ktoś by chciał takowe ogrzewanie sobie zrobić to czy jest taka możliwość? Czy będzie tak jak w poście pierwszym napisał genox, że się spadnie do sąsiadki jeżeli chciałoby się skuć posadzkę i położyć rurki. Chodzi mi o teoretyczną możliwość a nie o koszty itp.

teoretycznie jest możliwość...ale po pierwsze mieszkanie w kamiennicy/bloku uitp. wiąże się z koniecznoscia uzyskania zgody od zarzadu wspolnoty mieszkaniowej na takie zmiany w instalacjach. Brdzo cięzko bedzie uzyskac taką zgodę. Druga rzecz...prada jest taka, ze tej podłogi i posadzki trzeba skuc spora grubość, wiec moze nie spadniesz do sąsiadki, ale zgody nie uzyskasz, wiec nawet mozliwości zmierzenia grubosci sufitu nie bedziesz miał...trzecia rzecz, że podłogi musisz wymienić, wiec, to jaką masz teraz to mało wazne, bo i tak musisz położyc nową.

+Quote Post
charli-czarek
post 8.11.2011, 18:55

zrobić da się wszystko, powiedziałbym, że to kwestia obliczeń. wink.gif
ale mimo wszystko odnoszę wrażenie, że główną zaletą ogrzewania podłogowego jest fakt, że ciepło w nogi. Drogie i kłopotliwe rozwiązanie, szczególnie w budownictwie wielorodzinnym, czemu nie zrobić grzejnika, który może być zarówno funkcjonalny i ładny. I coś mi mówi, że bezwładność jest dużo mniejsza więc i taniej wyjdzie ogrzewanie.

+Quote Post
kuzmin
post 14.11.2011, 19:32

Forumowicz Pełną Gębą

Zwłaszcza, że są dostępne teraz takie grzejniki, które mogą również (i nie ma w tym żadnej przesady) być elementem dekoracyjnym wnętrza.
A ja się tak czepiam tej podłogówki tylko tak teoretycznie, jestem ciekawy, bo myślałem, że to technicznie jest niemożliwe do zrobienia.
A tak na marginesie to prawda co pisał charli-czarek, przy podłogówce dużo wolniej rozchodzi się ciepło, więc efekt jest taki, że ciepło jest w stopy, co jest przyjemne o ile w pomieszczeniu jest dodatkowe źródło ciepła, tak mi się wydaję.

+Quote Post
charli-czarek
post 14.11.2011, 22:15

podobniez jest tez teraz jakas akcja gdzie mozna zaprojektowac swoj wlasny grzejnik, ale nie wiem dokladnie. Wie ktos cos dokladniej?

+Quote Post
Janek Bazyński
post 15.11.2011, 13:56

CYTAT(charli-czarek @ 14.11.2011, 22:15) *
podobniez jest tez teraz jakas akcja gdzie mozna zaprojektowac swoj wlasny grzejnik, ale nie wiem dokladnie. Wie ktos cos dokladniej?

jest taka akcja na stronie terma technologie, zaprojektujesz i możesz jakąś kase na niego dostać, szczegółów nie znam, więc najlepiej samemu poczytac

+Quote Post
kuzmin
post 29.11.2011, 09:58

Forumowicz Pełną Gębą

ciekawe kto bez specjalistycznych umiejętności jest w stanie zaprojektować grzejnik, no chyba, że nie wiem o wygląd zewnętrzny tylko chodzi.

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)