Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Jaki materiał na ściany
ekmir
post 23.03.2009, 23:03

Rozkręca się
**

Grupa: Użytkownicy

Jaki materiał polecacie na ściany - Ytong, czy Solbet i jak się przedstawia porównanie ich cen ?

A może ceramika ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wiktor Larys
post 26.03.2009, 16:31

Rozkręca się
**

Witam. Ytong jest zdecydowanie tańszy Solbet to dużo droższe technologie budowlane. Dlatego jeśli zależy Panu na oszczędności to polecam Ytong. Natomiast Solbet jest ponoć lepszy. Pozdrawiam.

+Quote Post
Rafi
post 13.04.2009, 21:14

Pomocny Forumowicz

Minęło trochę czasu od pierwotnego pytania, ale problem jest zawsze "na czasie" i można się pokusić o krótkie porównanie materiałów do budowy ścian, wraz z ich zaletami i wadami:

Beton komórkowy (np. suporeks, ytong):
+ materiał "ciepły", dobre właściwości termoizolacyjne
+ łatwy w obróbce
- lekki, a co za tym idzie ma gorszą izolację akustyczną (42-50 dB) i mniejszą wytrzymałość (z powodzeniem można jednak postawić dom jednorodzinny, uważając na obciążenia punktowe)

Ceramika (np. porotherm):
+ nadaje się do wszystkich rodzajów ścian
+ niezła izolacja akustyczna (im cięższe elementy, tym lepsza)
+/- ceramika tradycyjna (cegły pełne i drążone) ma dość kiepskie właściwości cieplne, poryzowana - całkiem przyzwoite
+ materiał "sprawdzony"
- ciężki w obróbce - łatwo się kruszy, ciężko przycina, masa odpadów

Silikaty:
+ dobra akumulacyjność cieplna
+ dobra izolacja akustyczna
+ zawartość wapnia przeciwdziała działalności grzybów (oczywiście przy zapewnieniu prawidłowej cyrkulacji powietrza w domu)
+ b. wytrzymałe (cieńsze ściany, czyli dodatkowa przestrzeń/albo wyższy budynek)
- wymagają grubej izolacji (wełna mineralna lub styropian)
- ciężkie (wyższy koszt murarzy wink.gif )
Niektórzy podnoszą w stosunku do silikatów zarzut, że są bardzo gładkie i nie trzyma ich się tynk - moim skromnym zdaniem takich problemów nie ma (wręcz nie wymagają tynkowania, zadowalając się tylko środkiem hydrofobowym)

Keramzytobeton:
? (może ktoś się pokusi na napisanie)

Należy też pamiętać, że:
- gdyby jeden z materiałów był zdecydowanie lepszy od innych, bez wątpienia wyparłby je z rynku. niedogodności można zniwelować ociepleniem czy tynkiem, zastosowany materiał to w dużej mierze kwestia gustu i technologii, której ufamy
- są jeszcze technologie drewniane smile.gif
- izolacja akustyczna pogarsza się, kiedy mamy do czynienia z nieszczelnościami w spoinach (i tu nie pomoże żadne ocieplenie)
- argumenty o "promieniowaniu naturalnym" niektórych materiałów można włożyć między bajki, w czasach gdzie każdy ma komórkę, są to śladowe ilości

Pomijam tu ceny - mogą się bardzo różnić od regionu, kosztów transportu itp.

Pozdrawiam smile.gif

+Quote Post
atorres
post 30.10.2009, 11:01

Rozkręca się
**

Cenne uwagi:) choć wydaje mi się, ze o popularności mniejszej czy większej materiału decyduje raczej strategia marketingowa danego producenta, w równie dużym stopniu polegamy na opinach zadowolonych lub nie sąsiadów i znajomych, którzy zdecydowali się na dany materiał. Wreszcie dochodzą też kryteria inne, jak dobra jakość, systemowość rozwiązań, koszty dodatkowe, w postaci takiej nawet zaprawy, czy wynagrodzenia wykonawcy. To zmienia się przecież w zależności od pracochłonności budowy w oparciu o dany materiał.
Biorąc pod uwagę to, co pan napisał na temat zalet poszczególnych rozwiązań, mimo wszystko ja sam skłaniałbym się ku Ytongowi. Dlaczego? Bo choć bloczki na pierwszy rzut oka nie są tanie, to jednak dokładne wymiarowo, co nie bez znaczenia z uwagi na koszty wykończenia domu. Muruje się je na zaprawę cienklowarstwową (1-2 mm), a więc wychodzi jej niewiele. Dzięki temu jednoczesnie nie powstaja mostki termiczne. Tym zapobiec można równeiż poprzez zastosowanie nadproży i innych elemenów systemowych, które pozwalają na wymurowanie jednakowo ciepłej na całej powierzchni sciany. Wreszcie łączenie na pióro i wpust, duży rozmiar bloczka, przy niewielkim ciężarze to szybkie tepmo prac, niższy koszt roboczny itp. A to wszystko i tak zaledwie połowa prawdy, bo w gruncie rezczy chodzi o to by dom był ciepły, a np. budując tylko w technologii jednowarstwowej w oparciu o Ytong Energo możemy postawić nawet dom energooszczędny, w którym ściany będą miały U<0,20.
To tyle mojego zdania w temacie:)

+Quote Post
Andrzej12
post 21.11.2009, 14:11

Pierwsze kroki
*

Proponuje budowe z bloczków GIPSOWYCH !.
Mieszkam w takim domu wybudowanym z gipsu ( system "R") - dla mnie rewelacja!!
Prosta , szybka i tania budowa. Za ogrzewanie płacę połowę tego co sąsiedzi.
W domu mikroklimat.
Naprawdę polecam .
Pozdrawiam

+Quote Post
bacardi_37
post 14.12.2009, 01:14

Rozkręca się
**

Zgadzam się z przemówcą.
Te materiały są jednym z najlepszych i najtańszych rozwiązań.
Te mury bardzo dobrze izolują ciepło a do tego są tanie.

--------------------

+Quote Post
sabat
post 14.03.2010, 21:44

Boss :)

Mi zawsze powtarzano ze nie w to co najtansze a w to co najlepsze powinno sie inwestowac na budowę domu, bo w końcu stawiamy go na lata. Czy "tani i najlepiej" idzie w parze to raczej na wyrost napisane.

Wątek dobry a że w niedługim czasie mam w planach domek przeszukam forum z celnymi uwagami.

+Quote Post
Lukas K.
post 16.03.2010, 11:14

Forumowicz Pełną Gębą

CYTAT(sabat @ 14.03.2010, 20:44) *
Mi zawsze powtarzano ze nie w to co najtansze a w to co najlepsze powinno sie inwestowac na budowę domu, bo w końcu stawiamy go na lata. Czy "tani i najlepiej" idzie w parze to raczej na wyrost napisane.

Wątek dobry a że w niedługim czasie mam w planach domek przeszukam forum z celnymi uwagami.

Szukaj szukaj, poczytaj trochę. Jak masz jakieś pytania to pisz, my chętnie pomożemy smile.gif

+Quote Post
charli-czarek
post 25.03.2010, 18:21

Forumowicz Pełną Gębą

Właśnie próbuję zasięgnąć jakiejś rady odnośnie materiałów, wiedza przydatna przy moich planach, i tak szczerze mówiąc nie specjalnie przemawia do mnie dom wybudowany z gipsu. Wydaje mi się, że jest to materiał typu "Zdenerwuję się, mocniej kopnę i się rozleci". Może ktoś przybliżyć?

+Quote Post
Mic-a
post 26.03.2010, 18:11

Pustaki gipsowe nie są "tak wytrzymałe" jak płyty k/g tongue.gif Są to materiały ekologiczne, wytrzymałe i popularne. Jak masz wątpliwości to wybierz cegłę smile.gif

+Quote Post
charli-czarek
post 28.03.2010, 00:41

Forumowicz Pełną Gębą

Kurczę cegła, nie wiem czemu, ale nie przemawia do mnie. Szczerze mówiąc to poważnie zastanawiam się nad tym całym suporeksem. Co powiecie?

A tak swoją dorgą... Beton komórkowy wiem co to jest, ale, wstyd się przyznać, patrząc na silikat, zawsze myślałem, że to jest praktycznie to samo (mniej wiecej) co pustaki. Jak bardzo się myliłem?

+Quote Post
sabat
post 31.03.2010, 10:52

Oj chyba nie jest droższy, jest raczej bardziej kompleksowy. Gdy przeglądałem zauważyłem że Solbet ma wiekszy asortyment, a zauważalna róznica to w rozmiarach bloczków i na plus Solbetu mają swoje własne nadproża więc nie trzeba ich lać na budowie smile.gif

Wiem że na pewno przemawia do mnie beton komórkowy. Teraz tylko wybór czy ściana jednowarstwowa czy z dociepleniem.

+Quote Post
Taśka
post 31.03.2010, 17:09

Forumowicz Pełną Gębą

Jak docieplenie, to wełna na pewno, bo od styropianu będzie wilgoć, zaparowane szyby i inne takie nieciekawe historie..

+Quote Post
sabat
post 1.04.2010, 13:11

CYTAT(Taśka @ 31.03.2010, 16:09) *
Jak docieplenie, to wełna na pewno, bo od styropianu będzie wilgoć, zaparowane szyby i inne takie nieciekawe historie..

czy ja wiem, wydaje mi się że to mit, sprawny układ wentylacyjny powinien załatwić sprawę smile.gif

+Quote Post
katarzynka
post 1.04.2010, 21:15

Forumowicz Pełną Gębą

Niby tak, ale mój sąsiad non-stop ma zaparowanie szyby, a cały do ze styropianu...

+Quote Post
charli-czarek
post 2.04.2010, 18:17

Forumowicz Pełną Gębą

Tak na logikę. Cała masa ludzi ociepla styropianem i to, że jednemu parują szyby, nie jest raczej winą styropianu. Inne rzeczy musiał mieć tam spaprane, najbardziej wygląda na izolację i wentylację.
No właśnie i to jest problem. Przy wielu warstwach zawsze można coś spaprać, więc może lepiej jedno warstwowo skoro się da?

A tak troszkę z innej beczki. Czy jeśli ma się dom z jednego materiału, to można piętro dobudować innym materiałem?

+Quote Post
Mic-a
post 2.04.2010, 22:02

Na pewno nie cięższym, choć w ogóle cały pomysł wydaje się być ryzykowny.

+Quote Post
sabat
post 2.04.2010, 22:03

CYTAT(charli-czarek @ 2.04.2010, 17:17) *
Tak na logikę. Cała masa ludzi ociepla styropianem i to, że jednemu parują szyby, nie jest raczej winą styropianu. Inne rzeczy musiał mieć tam spaprane, najbardziej wygląda na izolację i wentylację.
No właśnie i to jest problem. Przy wielu warstwach zawsze można coś spaprać, więc może lepiej jedno warstwowo skoro się da?

A tak troszkę z innej beczki. Czy jeśli ma się dom z jednego materiału, to można piętro dobudować innym materiałem?

Własnie o tym mówię, jednostkowy przypadek, choć co prawda większość pleca ocieplac wełną, ale myślę podobnie ze to raczej nie wina ocieplenia.

charli-czarek
raczej nie problem zmienić materiał, jeżeli ktoś stawiał parterówkę z cegły czemu ma nie dobudować suporeksem, trzeba tylko projekt mieć czy i co jak można zastosować

+Quote Post
charli-czarek
post 3.04.2010, 14:57

Forumowicz Pełną Gębą

Mic-a:
Może i ryzykowne, ale poszukałem już troszkę i faktycznie niektórzy dobudowują piętro innym materiałem. Co to ciężaru, to musiałbym się porządnie postarać żeby znaleźć coś cięższego od cegły smile.gif

Sabat:
Gratuluję sztuki przewidywania, parter jest z cegły, i jak już wspominałem wcześniej nie jest to materiał, który do mnie przemawia. Mówisz suporeks, no właśnie o to tez wcześniej pytałem czy ktoś może przybliżyć.

Nazwiązując do tematu i wcześniejszego pytania. Bardziej suporeks czy bardziej pustaki? I czy jeśli zbuduje jednowarstwowo to będzie mi ciepło?

+Quote Post
sabat
post 4.04.2010, 00:22

CYTAT(charli-czarek @ 3.04.2010, 13:57) *
Nazwiązując do tematu i wcześniejszego pytania. Bardziej suporeks czy bardziej pustaki? I czy jeśli zbuduje jednowarstwowo to będzie mi ciepło?

Postaw na dobry sprawdzony material z betonu komorkowego jest 3 producentow godnych polecenia, kwestia tylko jaki Tobie prypasuje:
co maja w ofercie - czy pelen asortyment
cena za m2 sciany

jednowarstwowo nie ma problemu, tylko czy budynek, fundamenty wytrzymaja, trzeba projektanta wezwac.

+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)