Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

Reply to this topicStart new topic
> Ile może kosztować zalanie fundamentów..
sebastian8844
post 9.08.2009, 13:04

Rozkręca się
**

Grupa: Użytkownicy

Planuje dobudowanie z nowych pomieszczeń do starego budynku.. chciałbym się dowiedzieć ile kosztowało by zalanie fundamentów.. Z moich obliczeń wnika ze potrzebne jest ok 30 m3 betonu i kosztowało by to ok 6000 zł.. i teraz pojawia sie pytanie ile z tych 30m3 betonu wypełnić można kamieniami żeby wyszło jak najmniejszym kosztem.. pragnę dodać ze nie będzie to piętrowy dom.. poddasze również nie będzie zamieszkane, nie będzie betonowego stropu.. wiec wydaje mi się ze fundamenty nie muszą być solidne.. ale żeby po wybudowaniu nie zaczeły osiadać mury.. pokoje które zamierzam dobudować są widoczne na załączonym planie.. pokój zaznaczony linia czerwona to pokój ze starego mieszkania.. mam nadzieje ze ktoś mi doradzi.. jeszcze dodam ze jestem z okolic Radomia.. woj. mazowieckie.
Załączona miniatura
Załączony obrazek

Go to the top of the page

+Quote Post
Rafi
post 11.08.2009, 16:01

Pomocny Forumowicz

To, że dom nie będzie piętrowy, to tylko jeden element układanki. Budynek i tak będzie "pracował", grunt będzie przemarzał - na fundamentach nie powinno się oszczędzać!
Fundament należycie spełnia swoją funkcję tylko wtedy, gdy jest z jednorodnego materiału.

Znam historię, gdzie w parterowym domu o takim "chrzczonym" fundamencie popękały nowiuteńkie tynki. A co będzie po kilku latach?

Fundament to na pewno nie jest coś, na czym można oszczędzać...

+Quote Post
sebastian8844
post 16.08.2009, 10:43

Rozkręca się
**

w takim razie na czym mozna oszczedzic w budowie domu w stanie surowym?

+Quote Post
Rafi
post 16.08.2009, 16:11

Pomocny Forumowicz

Trudne pytanie i w przypadku każdej budowy odpowiedź może być inna (brzmi jakbym się wykręcał, ale to jest prawda). W Twoim przypadku (gotowy projekt, budowa systemem gospodarczym...?) na pewno sprawdzałbym ceny wszystkich materiałów w kilku, a nawet kilkunastu hurtowniach - z doświadczenia wiem, że różnice bywają spore i tu można sporo zaoszczędzić.

+Quote Post
kamek76
post 20.08.2009, 21:27

Rozkręca się
**

no właśnie, będziesz budował systemem gospodarczym? pewnie tak, ale jeśli nie to weź to pod uwagę, bo możesz dużo zaoszczędzić.
Z tymi oszczędnościami to ciężko tak powiedzieć, bo każdy element jest wazny, a jeśli masz teraz trochę zaoszczędzić a później mieć popękane tynki w domu lub na zewnątrz to nie wiem czy warto..
Tak jak kolega powiedział, niezłe pole do oszczędzania to miejsce zakupu materiałów, ale to trochę czasu zajmuje, żeby znaleźć tanie miejsce i jeszcze ponegocjowaćsmile.gif ja kupowałem u wienerbergera, nie przepłaciłem, przynajmniej tak mi wyszło w porównaniach.

Pozdrawiam.

+Quote Post
sebastian8844
post 22.08.2009, 13:23

Rozkręca się
**

Prawdopodobnie nie bedziemy zatrudniac zadnej ekipy.. wszystko zrobimy sami lub zatrudnimy znajomych ktorzy sie na tym znaja i pomoga nam w budowie..

+Quote Post
harnas412
post 2.12.2009, 22:28

Pierwsze kroki
*

Moze zastosuj bloczki fundamentowe stopa oczywiście z betonu zalewasz stope ze zbrojeniem na wysokosc okolo 40 cm szer 50 dalej bloczki. Więcej przy tym roboty ale skoro masz znajomych budowlańców to polecam ten sposób jeżeli nie masz znajomego murarza to koszt niestety bedzie podoby więc i bezsensowny. Pozdrawiam.

+Quote Post
kamek76
post 29.12.2009, 22:53

Rozkręca się
**

Witam.
uczepiłem się trochę tego wienerbergera ale na ich stronce możesz też znaleźć trochę info - tutaj np http://www.wienerberger.pl/servlet/Satelli...l=wb_pl_home_pl

Powiem Ci że znajomi są nawet lepsi, bo z firmami bywa bardzo różnie, niektóre w ogóle się nie przykładają - nie robią na swoim to każdemu zwisa... A tak jak masz dobrych znajomych to zawsze inaczej patrzą na to co robią.

Pozdrawiam

+Quote Post
Ali04
post 17.02.2010, 22:54

Rozkręca się
**

Zgadzam się z kolegami że a fundamencie oszczędzać nie należy.. opinia zasadnicza. lecz czy nie ma wyjątków ? Czy domy na ławicach kamiennych posadowionych 20 cm poniżej gruntu nie stoją po 200 lat ? Jestem murarzem z dziada pradziada zarówno z wykształcenia jak i z zamiłowania i powiem że w niektórych okolicznościach można zaoszczędzić wiele.. bardzo wiele. W obecne projekty są bowiem w wielu wypadkach przesadzone pod względem konstrukcyjnym - powiem wprost - robione to na wyrost i po to by napędzić koniunkturę. Tak się robi - heh nasz wzrost gospodarczy, szkoda tylko że kosztem naszych kieszeni. Nie zalecę oczywiście nikomu zmieniać projektu i konstrukcji pod względem kaprysu i jednak mając doświadczenie i praktykę można zminimalizować koszty - bez ryzyka. Konstrukcję zaś w.w postawiłbym bez mrugnięcia okiem na fundamencie 30 na 30 z użyciem kamienia jako wypełniacza do betonu - i daję 50 lat gwarancji że nic nie pęknie.
Oczywiste jest że praca starego i nowego budynku będzie inna więc należy wykonać dylatację pomiędzy budynkami.. Po kilku latach jednak wszystko się unormuje.

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)