![]() ![]() |
22.11.2011, 14:50
|
|
|
Pierwsze kroki ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 2 Dołączył: 22.11.2011 |
Ile kosztowałaby budowa domu o powierzchni 170m2? Chciałabym w przyszłym roku zacząć powoli przymierzać się postawienia własnego domu, ale najpierw chciałbym się zorientować na jaki dom mnie stać. Z góry dziękuje za odpowiedź.
PINB czyli Nadzór Budowlany w pytaniach i odpowiedziach. Wszystko co byś chciał się dowiedzieć. |
|
|
|
2.12.2011, 22:07
|
|
|
Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 3 Dołączył: 28.11.2011 |
Wszystko zależy od regionu w jakim budujemy nasz dom (cena może być niższa lub wyższa w zależności od wielu czynników). Należy wziąć pod uwagę bieżące ceny materiałów w danym okresie oraz uwzględnić kwestie w jakim systemie podejmujemy się budowy domu: system zlecony/system gospodarczy.
Jeśli dom jest prosty i nie będzie wymagał drogiej robocizny, można realizować go systemem gospodarczym jeśli taka jest wola i możliwości co pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ale trzeba zaangażować własne siły i mieć dobrego kierownika budowy. Najlepszym wyznacznikiem odzwierciedlającym realny koszt budowy jest sporządzenie kosztorysu. -------------------- „Dbałość o wizerunek nie jest lakierowaniem ani polerowaniem zewnętrznego błysku, ale sprawą jakości całej konstrukcji.” Werner Niefer
PROFCAD Kosztorysy budowlane www.profcad.pl |
|
|
|
13.12.2011, 15:11
|
|
|
Rozkręca się ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 10 Dołączył: 8.12.2011 |
polecam poczytać sobie artykuł http://www.fachowaekipa.pl/cennik-uslug-budowlanych. Mam nadzieje ze pomogłem
|
|
|
|
Wczoraj, 08:51
|
|
|
Pierwsze kroki ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 1 Dołączył: 16.05.2012 |
Na przykładzie www.archipelag.pl/projekty-domow/helka-g2 dom o takiej powierzchni Stan surowy otwarty: 354 683tys /// budowany metodą gospodarczą (m.g.): 246 781
Stan surowy zamknięty: 426 286 zł m.g: 311 224zł Stan deweloperski: 541 523 zł m.g: 381 496zł Czyli metodą gospodarczą wychodzi około 382 tys. zł -------------------- domy kanadyjskie |
|
|
|
![]() ![]() ![]() |