Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

Reply to this topicStart new topic
> Budowa ogrodu
bionik
post 6.01.2009, 15:18

Pierwsze kroki
*

Grupa: Użytkownicy

hello ja też chciałbym z żoną na wiosnę ruszyć z budową ogrodu... zakupiliśmy ostatnio domek w Smolcu pod wrocławiem;) i myślimy nad dalszym rozwojem:) naszego małego świata:) macie może jakieś propozycje;)
Go to the top of the page

+Quote Post
Rafi
post 10.01.2009, 22:15

Pomocny Forumowicz

Oj duuuuuużo by można mówić, Bionik:
http://www.polskiogrod.pl/style.html
http://www.wymarzonyogrod.pl/pomysly-na-ogrod,1131.htm
http://www.e-ogrody.com/tygodnik/urzadzamy_ogrod,177,0.html

Masz czytania i oglądania na długie godziny wink.gif

+Quote Post
Jan Fachowy
post 1.06.2009, 15:58

Pomocny Forumowicz

Witam,
Projekt ogólny powinien wykonać fachowiec: doświadczony ogrodnik, albo architekt terenów zielonych. Poustawia on odpowiednio spadki, wypoziomuje teren, itd. Potem możecie obsadzać, czym wam się tam żywnie podoba. Nawet peluszką...smile.gif
Pozdrawiam,
J.F

--------------------

+Quote Post
kamek76
post 30.06.2009, 15:26

Rozkręca się
**

Zależy jakie wam się marzy to gniazdko, ale jeśli was stać, to lepiej to zlecić komuś kto się na tym zna... Samemu też można nieźle urządzić ogród, ale dobrze jest się na czymś wzororwać. Jednak ogród zaprojektowany przez fachowca robi wrażenie...

+Quote Post
krzysiek
post 26.07.2009, 21:55

Rozkręca się
**

Zależy jaki ogródek kamek, bo znajomoemu się udało jakieś 2 ary bardzo fajnie urządzić, każdy jest zachwycony jak przyjdzie.. Możę miał szczeście, a może polot;) nie wiem... No ale fakt, że samemu można się napracować i wcale nie być zadowolonymm.

+Quote Post
ibizasunny
post 12.01.2010, 14:26

Rozkręca się
**

ja zleciłabym to projektantowi ogrodów - na pewno podsunął by jakieś ciekawe rozwiązania. Również planuję aranżacje swojego ogrodu na wiosnę i zastanawiam się nas rzeźbą ogrodową - widziałam taki pomysł u znajomych, świetne wrażenie.

+Quote Post
Lukas K.
post 3.03.2010, 20:22

Forumowicz Pełną Gębą

CYTAT(ibizasunny @ 12.01.2010, 13:26) *
ja zleciłabym to projektantowi ogrodów - na pewno podsunął by jakieś ciekawe rozwiązania. Również planuję aranżacje swojego ogrodu na wiosnę i zastanawiam się nas rzeźbą ogrodową - widziałam taki pomysł u znajomych, świetne wrażenie.

Są firmy oferujące swoje usługi w zakresie projektowania aranżacji, znajdziesz je w portalu pod tym linkiem: http://www.bud24.pl/#architektoniczne/gara...ktowanie-ogrodu. Poza tym warto poczytać o samych roślinach, bo przecież przeróżne są ich "wymagania" nieraz trzeba kupować kilka rodzajów ziemi, odpowiednie odżywki itp. Na początek proponuję lekturę: http://ogrody.gazetadom.pl/ogrody/0,72155.html. Warto wybrać się też do jakiegoś punktu botanicznego, zwykle sprzedający tam są osobami wykształconymi pod tym kontem lub mającymi bogate doświadczenie, a ich rady nieraz są bezcenne.

+Quote Post
Kominek
post 18.03.2010, 00:17

Forumowicz Pełną Gębą

Witam wszystkich!
Od niedawna jestem w posiadaniu małego ogródka działkowego (małego w porównaniu z działkami budowlanymi choć jeśli chodzi o ogródki działkowe to całkiem sporego). Teren jest zupełnie zapuszczony, wszędzie są chaszcze, nie da się właściwie przejść bez maczety. Z początkiem wiosny chcę to wszystko ogarnąć, jakoś sobie zaaranżować tę przestrzeń. Wydaje mi się, że troszkę za wcześnie na to, aby planować sianie różnych roślin, nie wiem od czego zacząć. Czy zrównać wszystko z ziemią czy jeszcze w tym roku nic nie siać tylko przeorać ogródek? Jest tam też mała altanka, drewniana, nadaje się właściwie do rozbiórki, ale z tym na razie się wstrzymam, bo muszę gdzieś trzymać narządzia podczas tych rewolucji. Jednak w przyszłym roku planuję ją zburzyć i postawić taką solidną, murowaną. Wiecie może czy są firmy zajmujące się budową takich obiektów (czy raczej obiekcików)? Pomóżcie proszę, na pewno ktoś z Was zna się trochę na ogrodnictwie, ja niewiele wiem...

+Quote Post
roberto75
post 19.03.2010, 22:14

Forumowicz Pełną Gębą

Wszystko zrównaj z ziemią! Wytnij chaszcze, wyplew chwasty. W tym roku raczej ciężko będzie Ci coś posiać. Możesz sobie wyznaczyć jakąś część, którą zrobisz najpierw, by móc posadzić coś żeby już w tym roku się tym cieszyć, ale z tego co tu napisałeś/łaś wnioskuję, że należy wszystko przeorać, nawieźć ziemię i przygotować wszystko na cacy na przyszły rok smile.gif

+Quote Post
Mic-a
post 20.03.2010, 19:34

Boss :)

Kominek, czeka Cię dużo pracy.. smile.gif Roberto ma racje, trzeba wszystko zrównać z ziemią, zaczynać od początku.

Najlepszym sposobem na użyźnienie gleby jest zebranie jak największej ilości pokrzyw, ułożenie jej w miejscu w którym chce się mieć grządki, a później zalanie wodą. Taki zabieg wykonuje się jesienią, żeby ta ziemia przez zimę tak leżała. Na następny rok czeka na Ciebie żyzna, przygotowana świetnie gleba.

+Quote Post
Taśka
post 23.03.2010, 11:43

Forumowicz Pełną Gębą

Kominek, musisz wszystko potraktować, niestety, chemią. Jak tylko trawa wyrośnie zastosuj jakiś preparat, są takie specjalne np. tu: http://www.hr.bartazek.pl/linki/ochrona1.html. Dopiero za rok możesz pomyśleć o tym, żeby cokolwiek robić w ogródku. Na razie możesz pocieszyć się grillem i leżakowaniem smile.gif

+Quote Post
Bartii
post 6.11.2010, 22:01

Rozkręca się
**

Jeżeli ktoś jest zainteresowany projektowaniem i wystrojem ogrodów to polecam serdecznie taką stronkę.
Sam korzystałem i naprawdę jestem zadowolony z efektów.

http://www.blissdesign.pl/galeria.html

+Quote Post
AsiaS
post 21.12.2010, 09:40

Rozkręca się
**

Wlasnie urzadzam swoj ogrod....pod domem procz skalniaków z ozdobnym bluszczem jest mnostwo iglakow i jok...bedzie tam rowniez studzienka...zastanwiam sie jednak jakie oświetlenie moze byc najlepsze (i nie najdrozdze) dla ukazania piekna mojego ogrodu:)

--------------------

+Quote Post
katarzynka
post 1.01.2011, 18:50

Forumowicz Pełną Gębą

Trochę średnia pora na urządzanie ogrodu...

+Quote Post
dana_w
post 21.04.2011, 14:27

Rozkręca się
**

Najważniejsze to dobrze skopać i wyrownać ziemię, to podstawa, ale dość ciężka robota przy tym :-)

+Quote Post

Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)