Portal Bud24.pl - zobacz oferty, porady, wiadomości
Strona główna forum Przyjazne forum budowlane Załóż konto »

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Brama i jej napęd
Miro
post 4.03.2009, 11:34

Rozkręca się
**

Grupa: Użytkownicy

Potrzebuję wybrać napęd do bramy, brame juz mam i teraz musze wybrać jakiś naped do niej, jest to brama przesuwna. Waga to jakieś 250 moze 300 kg i chciał bym ja zautomatyzowac jaki naped możecie mi polecić?
Go to the top of the page

+Quote Post
Rafi
post 4.03.2009, 17:15

Pomocny Forumowicz

W takiej kategorii wagowej (piórkowa wink.gif ) to chyba prawie każdy napęd z niższej półki się nada. Cena będzie oscylować w okolicy ~1200 zł.

Dużo tego w sieci:
http://www.swistak.pl/16792_Do_bram_przesuwnych/1/cena.html
http://www.automatybramowe.pl/strona.php?m...amp;kategoria=1
http://www.automatydobram.pl/go/_category/...x.php?idc=72_67
https://www.sklep.rambit.pl/index.php/cPath/66_84
http://www.herz.waw.pl/sklep/?p=productsLi...mp;iCategory=13
http://www.albram.pl/napedy.php

Co do konkretnych firm i modeli nie będę się wypowiadał, bo nie czuję się mocny w tej dziedzinie smile.gif

+Quote Post
Mati
post 4.03.2009, 19:19

Pomocny Forumowicz

Grupa: Załoga Bud24.pl

Miro, jeśli przypadkiem jesteś z okolic Częstochowy, polecam naszego partnera - namiary przy odpowiednim produkcie w portalu smile.gif

Napędy do bram

--------------------
:)

+Quote Post
Miro
post 5.03.2009, 16:48

Rozkręca się
**

No tak brama do bardzo cięzkich nie należy ale to w koncu brama koło domu więc nie ma co się specjalnie diziwć chyba, co ro samego automatu to chiał bym taki, zeby miał zapas mocy jednak na wszelki wypadek i chyba narazie najbardziej skałniam się do faac 740 mocy mysle ze wystarczy mi bez problemów, a cena jest dobra w koncu przykładowo słabszy naped beninca jest jeszcze drozszy z tego co znalażłem w linku. Czy myślicie ze to bedzie dobry wybór?

+Quote Post
Rafi
post 6.03.2009, 02:25

Pomocny Forumowicz

Jeśli brama rzeczywiście waży 250-300 kg, to napęd do 500 kg (jeśli wierzyć producentowi) da wystarczający zapas.

Na wszelki wypadek spytaj się jeszcze sprzedawcy smile.gif

+Quote Post
Adam
post 6.03.2009, 15:44

Rozkręca się
**

Do takiej bramy oczywiście o ile nie jest użytkowana bardzo intensywnie spokojnie ten napęd faac wystarczy, 740 jest do bram o maksymalnym ciężarze do 500 kg i do 14 metrów długości więc to już naprawdę spora brama musi być, żeby automat sobie nie potradził, poza tym ogólna konstrukcja napedu jest oparta na metalowych przekładniach co daje wysoką bezawaryjność, uwazam, że to będzie dobry wybór, który jednak dobrze jest skonsultować też z osoba która ten naped bedzie zakładać i póxniej serwisować w razie potrzeby.

+Quote Post
Miro
post 9.03.2009, 15:09

Rozkręca się
**

A może mi powiecie jak ogólnie takie automaty sie sprawdzają zimą? Bo nie chciał bym, żeby okazało się, że latem jest wszystko ok a zimą same problemy.

+Quote Post
Miro
post 10.03.2009, 16:37

Rozkręca się
**

odświeżam pytanie

+Quote Post
Mati
post 10.03.2009, 18:30

Pomocny Forumowicz

Od tego jest właśnie zapas mocy smile.gif
Jak się odśnieża i dba o konserwację, prawidłowo zamontowana brama z zapasem 200-300 kg powinna sobie spokojnie radzić w trudnych warunkach atmosferycznych.

--------------------

+Quote Post
Adam
post 12.03.2009, 10:30

Rozkręca się
**

Co do faac to nie masz o co sie martwić automat działa idealnie i nawet mrozy po -20 stopni nie sprawiają problemów, ogólnie obudowa jest szczelna i dobrze wykonana więc nie ma żadnych problemów, że cos zamarznie i przestanie działać, poza tym automat jest na tyle silny, że nawet jezeli będziesz miał obodzoną bramę, albo przymarznietą to sobie poradzi, poza tym na poczatku automat rusza z pełna siłą, właśnie dla tego, zeby nie było problemów z lodem etc. a później pracuje już na ustawionej sile. Dodatkową fajną opcją jest wyhamowanie przed domknięciem, przez co brama nie udeża w słupek z całym impetem tylko ładnie gładko dojeżdza.

+Quote Post
Miro
post 13.03.2009, 17:25

Rozkręca się
**

Dzieki za szybkie odpowiedzi myślę że już niedługo będę zamawiał ten napęd faac, no i mam nadzieję, że pogoda pozwoli niedługo go zamontować, napiszę jak coś będzie konkretnego, jeszcze raz dzięki za pomoc.

+Quote Post
Adam
post 16.03.2009, 16:12

Rozkręca się
**

Nie ma za co a co do wyboru to ja jestem pewny, że będziesz zadowolony bo to porządny i dobrze wykonany napęd oczywiście o ile jakiś kiepski monter nie schrzani Ci montażu bo nawet najlepszy automat można popsuć nieumiejętnym go montując, zwróć uwagę, żeby zębatka poruszająca brama miała troszke luzu od listwy zębatej tak około 1,5 mm bo inaczej moga być problemy a niektórzy monterzy niestety o tym zapominają. ogólnie szukaj sprawdzonego montera krtóry nie wstydzi się swoich montaży.

+Quote Post
Miro
post 20.03.2009, 14:51

Rozkręca się
**

Dostałem już automat, na pierwszy rzut oka wygląda jak automat smile.gif a tak na poważnie to wydaje się dobrze wykonany trochę sie pobawiłem działa dobrze, jakośc wykonania też na wysokim poziomie, jeszcze tylko montaż i cieszyć się nową zabawką smile.gif.

+Quote Post
Adam
post 23.03.2009, 12:16

Rozkręca się
**

Dobra jakość wykonania itp mnie osobiście nie dziwi to naprawdę solidne i bezawaryjne automaty, o prostej i mocnej konstrukcji z materiałów bardzo wysokiej jakkosci zwłaszcza cała mechanika wytrzymuje bardzo dużo, pamiętaj tylko, żeby montaz robiła osoba znająca się na rzeczy a nie partacz a będziesz miał długi i bezproblemowe uzytkowanie, najlepiej jak byś się umówił z monterem tak, że on będzie tez serwisował ten naped i dobrze jest mieć na to podkładkę (umowa).

+Quote Post
Miro
post 26.03.2009, 12:41

Rozkręca się
**

Przez tą pogodę niestety musiałem odłożyć montaż o kilka dni narazie wstępnie na poniedziałek bo prognozy na weekend i po są dobre no ale zobaczymy jak to wszystko się potoczy, mam nadzieję że już nie długo nie będe musiał biegac i sam otwierać bramy.

+Quote Post
Mati
post 26.03.2009, 18:13

Pomocny Forumowicz

Wrzuć fotkę jak zamontujesz, chętnie bym zobaczył jak się ten faac prezentuje smile.gif

--------------------

+Quote Post
Adam
post 27.03.2009, 13:15

Rozkręca się
**

Niestety rzeczywiście pogoda płata nam trochę psikusów czasem tak bywa ale grunt, że masz dobry automat i pogoda ma być ładna w weekend więc powinno się udac niedługo.

+Quote Post
Miro
post 7.04.2009, 16:25

Rozkręca się
**

Nareszcie mam brame na pilota tylko sobie podjeżdzam pstryk i się otwiera bardzo fajne smile.gif. Jak do tej pory sprawdza się działa idealnie gładko bez szarpania i szybko, fajne jest spowolnienie bramy przed dojazdem do słupka bo zwalnia i nie łomocze w słupek tylko lekko podjeżdza, fotokomórki działają sprawdziłem już ze 2 razy raz specjalnie raz nie do końca specjalnie:D. Także jestem zadowolony a co do zdjęć to po co one?? Automat wyglada jak na kazdym zdjęciu które mozna znaleźć w necie tak własciwie. Ogólnie narazie ciesze się z dobrego wyboru i oby jak najdłuzej. Dziękuję wszystkim za pomoc.

+Quote Post
Elektrobram-Łódź
post 24.04.2009, 16:02

Pierwsze kroki
*

CYTAT(Miro @ 9.03.2009, 14:09) *
A może mi powiecie jak ogólnie takie automaty sie sprawdzają zimą? Bo nie chciał bym, żeby okazało się, że latem jest wszystko ok a zimą same problemy.

Witam

zimą zawsze sa problemy tzn mniej wiecej to wygląda tak: klienci którzy już kilka sezonów mają automatykę doskonale wiedzą co trzeba zrobić żeby brama zimą pracowała nam idealnie.Klienci tzw "leniwce" dzwonią do montera i biedaczek jedzie 20 km aby odśnieżyć fotokomórkę,wymienic krańcówki czy nawet odkuwać środek belki nośnej z lodu.
Wszystko zatem zależy od użytkownika , automat jak automat nie ważne jaki pozostawiony sam sobie w zimie szybko nam stanie.

+Quote Post
damaszek
post 23.07.2010, 22:18

Pierwsze kroki
*

ja od niedawna jestem posiadaczem napędu Faac. musze przyznać że troche sceptycznie podchodziłem do zainstalowania czegoś takiego przy bramie. pochodziłem troche po necie poczytałem i dałem sie skusić. nie żałuję. mam też 740 ale zastanawiałem sie nad C720, bo brame mam taką ok 300kg. ale ostatecznie wybrałem silniejszy napęd

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Fast ReplyReply to this topicStart new topic

Problemy z forum? Skontaktuj się z obsługą: forum@bud24.pl
Forum.Bud24.pl - jako część większego portalu, forum budowlane spełnia rolę dostarczania praktycznej wiedzy i wymiany myśli wśród użytkowników. Masz pytania, chcesz wyrzucić z siebie emocje, pochwalić się budową - nie mogłeś trafić lepiej :)